Forside   Kranen og Holmen   Andre Mastekraner   Billeder og Nyheder   Projektgruppen   Links   Kontakt

 

Andre mastekraner ude i verden


Karlskrona

Åbenlyst en (forbedret?) kopi af originalen i København. Taget i brug i 1806. Ligesom det danske model bestod "maskineriet" for løft af ca. 100 mænd fordelt på fire store capstan. Kobberbeklædningen beskytter - og skjuler - den mægtige bjælkekonstruktionen indenunder. Kranen står indenfor militært område og er ikke tilgængelig for offentligheden.

 

Gdansk

Kranporten (Zuraw) er langt den ældste af dem alle, den har stået ved Wisla-floden siden 1400-tallet. Som navnet allerede antyder, har den flere funktioner end kun at være en mastekran. Den var byport, lastekran og ikraft af sin kolossale størrelse selvfølgelig også en fortræflig mastekran.

 


Venedig

La Grande Gru dell'Arsenale (den store kran på marineværftet) er bygget i 1883 af det engelske ingeniørfirma "Armstrong Mitchell & Company", som også stod for konstruktionen af broklapperne på Towerbridge. Dette hydrauliske og drejelige monster med sit kæmpe modvægt kunne løfte 160 tons. Ligesom i København blev denne kran i stor omfang brugt til også at løfte kanoner ombord i skibene.

 

København

Der er kun få, der ved, at der i en lang periode ikke bare fandtes en, men to næsten identiske mastekraner i København. Den anden blev bygget allerede i 1754 (altså kun ca. 5 år senere end den første) på Christiansholmen. Dens opgave var først og fremmest ombord- og ilandtagning af kanoner. Den blev dog revet ned allerede i 1867. Se kortet.


I baggrunden til venstre ses "vores" mastekran, til højre mastekranen på Christiansholmen,
nederst til højre Wilders Pakhus. Billedet blev taget i ca. 1865. (Bymuseet)

 

Andre steder

Vi ved ikke, om der findes andre historiske mastekraner i verden. Men hvis de findes, vil vi meget gerne høre mere om det. Send os en mail!